GEOTHERM - Nyhedsbrev nr. 1 – Godt i gang

GEUS, August 2017

 

 

GEOTHERM - Geotermisk energi fra sedimentære reservoirer

Fjernelse af hindringer for stor skala udnyttelse

 

 

 

Siden sidst                                                                                     

 

 

·        Efter et vellykket opstartsmøde i februar er projektet nu godt i gang. Det første styregruppemøde i maj understregede den store interesse og fokus på projektet udefra og flere ideer til fremtidige initiativer blev drøftet.

 

·        Aarhus Universitet (AU) har ansat en postdoc (pr. 15 juni), i en toårig postdoktorstilling inden for kvantitativ seismisk fortolkning og skal samarbejde med Qeye Labs om optimal udnyttelse af seismiske data

 

·        Aarhus Universitet (AU) har ansat en ph.d. som er startet i maj måned og skal bl.a. analysere resultater fra realistiske produktion/injektions model-scenarier ved at sammenligne de to mest anvendte reservoir modelleringssoftware systemer (FEFLOW og Eclipse).

 

·        Relevant drift-erfaring og information fra de tre geotermiske anlæg ved Sønderborg, Margretheholm og Thisted er nu indsamlet og vil i den kommende tid blive analyseret. Samtidig er der ved at blive indsamlet relevante drift-erfaringer fra franske, tyske og svenske anlæg via BRGM, GFZ og LU for at sikre vigtig viden fra geotermiske anlæg udenfor Danmark.

 

·        Undersøgelser af problemerne omkring injektion af returvand i Sønderborg og Margretheholm er indledt, idet der bl.a. er udført indledende korrosionsmålinger på begge anlæg, samtidig ved at opbygningen af 'sidestream labs' er påbegyndt.

 

·        En metode til at bestemme de overordnede samlede omkostninger ved ejerskab og drift af geotermiske anlæg i Danmark er påbegyndt, og arbejdet med et spørgeskema til brug for at kunne indhente relevante data og oplysninger relateret til den fremtidig Business Case Generator er indledt.

 

·        GEOTHERMs projektledelse er blevet inviteret til at give en præsentation med titlen: 'Geotermisk energi - er der en fremtid?', når folketingets energipolitiske udvalg afholder åbningsdebat i oktober 2017.

 

·         GEOTHERMs projektledelse har netop fået publiceret en artikel i Dansk Magisterforenings forum for Fagligt Udvikling, som omhandler geotermiens mulige placering i fremtidens danske energisystem (https://www.dm.dk/FagligUdvikling/FagOgForskning/NatSundOgMiljoe/Undergrundsvarme)

 

 

 

 

Kommende Møder                                                                                       

 

 

<første tirsdag..> Oktober 2017:           Geotermisk energi - er der en fremtid ?, indlæg i Folketingets Energipolitiske Udvalg, Christiansborg

ultimo Oktober 2017:                                 Næste møde i følgegruppen, på GEUS

 

 

 

GEOTHERM’s følgegruppe                        

 

Følgegruppen består p.t. af 8 medlemmer:

 

·         Dansk Fjernvarme

·         GeoGaf,

·         Grundfos Holding A/S,

·         Brønderslev Forsyning,

·         Farum Fjernvarme a.m.b.a.,

·         Forsyning Helsingør A/S,

·         Hillerød Forsyning,

·         Skive Geotermi,

 

Det forventes at gruppe bliver udvidet i løbet af projektperioden.